Слагат ЕГН на имоти ни

Регионалното министерство и Държавната агенция "Електронно управление" работят над проект за създаването на чисто нов адресен регистър. Той ще струва около 2 млн. лева, а парите ще бъдат осигурени от еврофондове.

Проектът предвижда всеки имот в България да има свой уникален номер, подобен на ЕГН-то ни, който при въвеждане ще излиза цялата информация за имота, включително и за собственици и ползватели, пише "24 часа".

Освен създаването на адресен регистър се предвижда и обединяването на всички бази данни за гражданите на България в нов регистър.

 До момента у нас има множество различни регистри - имотен, на вписванията, кадастрален и др. Във всеки от тях пък имотите фигурират с адрес в различен формат и всъщност информацията между регистрите не може да се обменя, обясняват експерти пред изданието.

Новият адресен регистър няма да закрива досегашните, но под уникален идентификационен номер от цифри ще обедини адресите на имотите - пощенски, кадастрален номер и пр. Така при нужда с търсене само по т.нар. ЕГН на имота ще излиза пълната информация за него.

Плановете са в адресния регистър имотите да бъдат описани с уникални номера до ниво отделен апартамент или конкретен офис в бизнессграда, става ясно от проекта на регионалното министерство и Държавната агенция “Електронно управление”. От това ниво ще се направи връзка както с информация за собствениците на всеки отделен апартамент, така и с хората, които реално го ползват.

С новия регистър ще секнат редица далавери и ще се елиминират неудобства като сгрешени адреси. ЕГН-то на имота със сигурност ще ограничи изборния туризъм и регистрацията на много хора на един адрес в месеците преди вота. Друг казус е регистирането на десетки, понякога стотици бежанци или кандидати за българско гражданство на един и същи адрес. Това представлява незаконна търговия с адресна регистрация.Прочети още на: http://www.dnes.bg/politika/2017/08/04/slagat-egn-na-imotite-ni-sekvat-redica-dalaveri.349283